Homofóbia elleni könyvek a homofóbia elleni világnap alkalmából

A világirodalom hasábjain időről-időre feltűnnek a saját nemükhöz vonzódó karakterek, akik élénken megmozgatják az olvasók fantáziáját. Mindig is a szívügyem volt a különböző társadalmi problémák iránti érzékenyítés, épp ezért a homofóbia elleni világnap alkalmából, ami május 17-én volt, összegyűjtöttem 5+1 olyan könyvet, ami szerintem remek szórakozást nyújthat az LMBTQ-irodalom kedvelőinek és azoknak is, akik még csak most kezdenek ismerkedni a hasonló történetekkel. A könnyebb átláthatóság kedvéért két szempont szerint fogom pontozni a könyveket: hogy mennyire hangsúlyos bennük az LMBTQ-szál, illetve hogy én magam mennyire ajánlanám. Lássuk!

  1. Gail Carriger: Napernyő Protektorátus-sorozat

Ez a sorozat különösen közel áll a szívemhez, mert sok remek attribútuma mellett a homoszexuális szálat is komolyan, mégis a maga bájos humorával dolgozza fel. Tetszett, hogy a szereplőknek nem a nemi identitásuk alkotta a fő jellemvonásukat, mégis ki tudtak teljesedni a párkapcsolatukban és a ,,szakmai” életükben is. Főleg azoknak ajánlanám, akik nem riadnak vissza a groteszk humortól, a sokszor lehetetlen és eltúlzott helyzetektől, illetve szeretik a steampunk stílust és az urban fantasyt.

LMBTQ-reprezentáció: 5/5 (főleg az utolsó részekben)
Mennyire ajánlom: 5/5

  1. Casey McQuiston: Vörös, fehér és királykék

Erről a könyvről nem olyan régen tettem közzé egy bejegyzést (amit itt találhattok, ha még nem olvastátok), a véleményem pedig azóta sem változott. Tény, hogy nem ez lett az év olvasmánya, azt viszont minden ellenérzésemet félretéve meg kell adnom neki, hogy nagyon hitelesen és átérezhetően dolgozza fel a melegek lelki világát a félelmeikkel, kétségeikkel együttvéve. Érzékenyítő kötetnek tökéletes, olyanoknak ajánlom főleg, akik még nem nagyon olvastak a témában, de nyitottabbak róla egy kicsit részletesebben is tájékozódni.

LMBTQ-reprezentáció: 5/5
Mennyire ajánlom: 5/4

  1. Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Ez volt az a könyv, amiben a legkevésbé vártam, hogy LMBTQ-szállal találkozzak. Azt hittem, az öngyilkosság és a depresszió mellett túl sok lesz még egy ilyen szál, de Luca (veszem a bátorságot, hogy így nevezzem), nagyon érzékenyen és pontosan kezelte ezt a helyzetet, tetszett, hogy milyen természetességgel, mégis bizonyos fokú tartózkodással írt róla. Biszexuálisként együtt tudtam érezni a főszereplővel, azonosulni tudtam az ő dilemmáival, így ezt a könyvet bátran merném ajánlani mind az LMBTQ-társadalom tagjainak, legyenek fiatalabbak vagy idősebbek, vagy olyanoknak, akik szeretnének egy hiteles képet kapni egy önmagában elbizonytalanodó fiatal lelki világáról.

LMBTQ-reprezentáció: 5/4
Mennyire ajánlom: 5/5

  1. Christina Lauren: Autoboyography

Ez AZ LMBTQ-könyv. Így, csupa nagybetűvel. Le merném fogadni, hogy nincs olyan könyvszerető ember ezen a planétán, aki ne találkozott volna a nevével akár csak érintőlegesen is, hiszen a meleg karakterábrázolás Bibliája ez a könyv (bár lehet, hogy egy ilyen történetnél nem ez lenne a legmegfelelőbb hasonlat). Nem fogok róla túl sokat beszélni, legyen elég annyi, hogy tényleg olyan jó, mint ahogy mondják. Nagyon erős benne az LMBTQ-szál, mégsem éreztem erőltetettnek, mert végig megmaradt a realitás talaján mind a szereplők, mind a konfliktusok terén. Bárkinek tudnám ajánlani, első LMBTQ-olvasmánynak tökéletes, akár a fiatalabb korosztály számára is.

LMBTQ-reprezentáció: 5/5
Mennyire ajánlom: 5/5

c7867e95-5689-4649-b56c-7b3efd234d5b.jpg

  1. Marius Gabriel: A divatdiktátor

Nem maradhatott ki a felsorolásból a legújabb kedvencem sem. Hasonlóan a Napernyő Protektorátushoz, ez a könyv is zsenialitást halmoz zsenialitásra, az LMBTQ-szál meglepő volt, de érdekes és lebilincselő is egyben. Furcsa volt egy 40-es évekbeli ember szemén keresztül látni a leszbikusokat és az ő helyüket a társadalomban, de a tagadhatatlan idegenkedés ellenére sem éreztem sértőnek, vagy éppen kihívónak, amiről korábban azt hittem, hogy teljességgel lehetetlen. Leginkább fiatal felnőtteknek és felnőtteknek ajánlanám ezt a történetet, de egy nyitottabb szemléletű fiatal kezéből sem venném ki.

LMBTQ-reprezentáció: 5/4,5
Mennyire ajánlom: 5/5

      +1. Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

Csak hogy a klasszikusok rajongóinak is kedvezzek egy kicsit. Ez a történet (érthető okokból) nem képezi részét az iskolai irodalom tananyagnak, pedig nekem az egyik kedvenc olvasmányom lett az angol klasszikus irodalom remekei közül. Oscar Wilde a maga szokásos különös, cirkalmas stílusában dolgozza fel benne a festő és a múzsája szerelmét, ami – nyilván a kor hatásaira – ugyan nincs az arcunkba tolva, mégis eléggé nyilvánvaló. Nem ez lenne a legelső könyv, amit a klasszikusokkal ismerkedni vágyók kezébe adnék, de ha már otthonosabban mozogsz a régebbi könyvek között és érdekel a meleg szerelem plátóibb, elvontabb oldala is, akkor ezt a történetet mindenképpen tudom neked ajánlani.

LMBTQ-reprezentáció: 5/4
Mennyire ajánlom: 5/5

És hogy ne csak az én véleményemmel találkozzatok, megkérdeztem az Instagram oldalam követőit is, hogy nekik mik a kedvenc LMBTQ olvasmányaik. Íme a lista a teljesség igénye nélkül:

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában, Életem kifürkészhetetlen logikája  
Cassandra Clare – Wesley Chu: A mágia vörös tekercsei
Rácz-Stefán Tibor: Túl szép
Sarina Bowen – Elle Kennedy: Him-sorozat
Becca Prior: Festett testek-sorozat

Az ajánlásokat köszönöm a Könyvekillata oldal követőinek, nektek pedig azt, hogy elolvastátok ezt a bejegyzést! Remélem, tetszett, ha gondoljátok, egészítsétek ki nyugodtan a saját kedvenc LMBTQ-reprezentatív könyveitekkel is!